HERTNÍK - Dedinka Hertník sa v minulosti rozvíjala aj vďaka grófovi Forgáčovi, ktorý tam kedysi žil. Ak by ste sa dnes chceli priučiť nejakému remeslu alebo si doplniť hudobné vzdelanie, tak v Hertníku ste na správnom mieste.

Dominantou obce je kaštieľ, ktorý kedysi patril grófovi Forgáčovi. Pod kaštieľom boli kedysi podzemné chodby. Jedna z nich viedla do sakristie miestneho kostola. Chodbu vraj dala potajomky postaviť grófova manželka.

"Chodila do kostola a zrejme jej manžel tým nebol nadšený a bránil jej v tom," vysvetľuje starosta obce Semanek. Dnes už kaštieľ neslúži ako grófske sídlo, ale je z neho väčší osoh. Je tam vytvorené integračné zariadenie, v ktorom sú umiestnení ľudia s rôznym hendikepom.

Najlepší chlieb

Vďaka práci si tam pomáhajú zlepšovať svoj zdravotný stav. Jedným z príkladov je Rudolf, pod ktorého rukami vznikajú hotové umelecké diela. "On robí realistickú tvorbu, ktorú aktuálne prežíva. Alebo túži mať frajerku, tak si ju vymodeluje a nosí si ju na rukách," hovorí riaditeľ zariadenia Anton Blajsko.

V zariadení majú aj vlastnú pekáreň, v ktorej si podľa nich pečú najlepší chlieb.

Hrá s Boccelim

"Pečieme hlavne domáci chlieb na starej tradičnej receptúre na kvásku, bez emulgátorov a je hlavne zdravý a vynikajúci," myslí si pekár Mišo Kováč. O dedinčanoch sa zvykne hovoriť, že sú veľmi vzdelaní. Možno aj kvôli tomu, že prvý učiteľ do obce zavítal už pred 400 rokmi. V dedine pôsobí aj nevidiaci učiteľ hudby, ktorý aj napriek svojmu hendikepu vychoval stovky umelcov.

"Najúspešnejším žiakom bol pán Dušan Mihély, ktorý pôsobí v Prahe ako klarinetista v Českom národnom symfonickom orchestri. Doprevádza Andreu Bocceliho po jeho koncertoch v Európe a Japonsku," menuje Ľudovít Kašprík.

"To je ešte niečo viac než raj pre turistov. Vzduch je tu určite čistejší ako v Tatrách. Tu je dookola celé pohorie a nie sú tu žiadne fabriky. Nádhera je hore na Čergove," hovoria turisti.

.