JANOVCE - V bardejovskom okrese bohatom na husté lesy sa nachádza i dedina Janovce. Okrem švárnych Jánov sa obec hrdí i zručnými dievčatami. Zaujímavosťou je miestny vynález - obyvatelia by chladničku vôbec nemuseli mať.

Centrom obce je maketa starej zvonice. Tá kedysi v obci stála, no neskôr ju premiestnili do skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch.

Zvonica sa objavovala i na niekdajších slovenských desaťhaliernikoch. "Keď som zisťoval, či je to skutočne tá naša, tak nie je. Zvonica na desaťhalierniku je z Košíc," ozrejmil starosta Ľubomír Kundrát.

Presnú kópiu zvonice zabezpečil miestny rezbár. "Bolo to náročné, pretože konštrukcia je taká, ako ju robili starí predkovia. Trvalo to tri mesiace," vysvetľuje rezbár Daniel Baláž.

Drevo fascinovalo i rezbárovu dcéru. "Stále som sa na otca pozerala ako vyrezáva. Zaujalo ma to. Sú ľudia, ktorí sa mi smejú, že dievča robí niečo také, ale pre mňa je to záľuba," priznáva rezbárka Lýdia.

Mäsová ľadovňa

V dedine sa nachádza i betónový objekt, ktorý pripomína vojenský bunker. Podľa miestnych sa nazýva ľadovňa.

"Slúžila na uskladnenie mäsa. Nosil sa sem ľad z miestneho potoka a pokiaľ sa ľad nerozpustil, mäso sa uskladňovalo čerstvé," ozrejmuje starosta.

Dedinčania sú tiež špecialisti na výrobu chutných klobás. Miestni si dobrotu údili i na sviatky.

"Recept neprezradím, ale poviem, že v dobrej klobáse nesmie chýbať cesnak," prezradil Ondrej Ildža.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.