HERVARTOV - Tento valal má bohatú históriu. Navštíviť tam môžete unikátny drevený chrám alebo sa priučiť tradičnému remeslu. Kedysi tam v okolitých lesoch zbíjali zbojníci. Dnes vás tam už neozbíja nik, iba ak nabije pozitívnou energiou. Objavili sme aj miestneho Edisona.

Obec Hervartov má námestie, ktorého dominantou je drevený kostolík. Bol postavený v druhej polovici 15. storočia. Zaujímavosťou je, že je najstarším na Slovensku.

Bez klincov

"Kostolík je postavený v gotickom štýle. Bol postavený bez klincov," hovorí obyvateľka dediny. V okolí chrámu sa nachádzajú až 500-ročné lipy. Najväčšia má obvod viac ako 7 metrov. Jednu však museli spíliť, pretože ohrozovala kostolík.

Na dedinskom námestíčku sa zachovali aj staré sýpky. "Všetky domáce výrobky, či už zo zabíjačiek, sa skladovali v týchto sýpkach," informuje starosta obce Miroslav Mackanič. V Hervartove sa zachovalo aj remeslo, ktoré sa tu traduje už od nepamäti a je ním šindliarstvo.

Štiepená technika

"Šindeľ sa u nás v dedine niekedy vyrábal v každom dome. Robil sa väčšinou v zime, keď ľudia nemali roboty na poli, tak to robili doma," vysvetľuje šindliar Ján Štibrich.

Šindle vyrábajú starou štiepanou technikou. "Štiepaním sa tie vlákna dreva neprerušujú. Keď sa šindeľ reže, potom nie je trvácny. Viac do seba nasakuje vodu a skôr hnije," opisuje Štibrich.

Záplav sa neboja

V dedine vybudovali unikátnu protipovodňovú ochranu, ktorá zachytáva prívalovú vodu z neďalekého lesa. "Každé 3 až 5 rokov bola povodeň, ktorá narobila škody. Obec na to môže byť len hrdá, lebo záplav sa nemusí báť," myslí si starosta.

Za humnami je odstavených mnoho traktorových vlečiek. Vyrobil ich miestny Edison. Je to jeho hobby a na konte ich má až 17. "Využívame ich na všetko, čo spočíva so životom. Na prevoz dreva, sena, trávy a ostatné veci, čo s tým súvisia," hovorí Jozef Jurišin.

.