FRIČKOVCE - V stredoveku cez obec Fričkovce viedla obchodná cesta. Prekvitali tam remeslá, ktoré sa uchovali až dodnes. Aj keď sa obec nachádza na severovýchode Slovenska, dá sa tam dopestovať krásne ovocie a zelenina. Miestnych chlapov by ste na ulici hľadali márne, tí totiž trénujú v krčme.

Dominantou obce je jej najstaršia stavba, ktorá sa nachádza priamo pod zemou.  Ide o veľkú pivnicu, ktorá kedysi slúžila na uskladňovanie vín smerujúcich z Maďarska do Poľska.

Všetko si vyrobia

"Prednedávnom bola vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku. Dokonca legendy hovoria aj o tom, že táto pivnica spájala susednú obec Hertník v minulosti," tvrdí obyvateľka obce.

Fričkovce ležia v údolí pod pohorím Čergov. Z neho je na obec nádherný výhľad. O dedinčanoch sa zvykne hovoriť, že sú veľmi šikovní a všetko čo potrebujú, si radšej vyrobia, ako by to mali kupovať. Napríklad ako pán Rudlof, ten vyrába metly.

Ovocie si odložili

"Metly si vedel takmer každý vyrobiť. Bolo málo takých, ktorí nevedeli. A nie všetci vyrobili rovnakú, ale pre svoju potrebu mu to stačilo. To je z brezy, ale to tiež treba vedieť akú brezu," prezrádza Rudolf.

V dedine nás privítali v krásnych krojoch odeté miestne gazdinky. Tie sa hrdo pochválili s plodmi, ktoré počas roka vypestovali. "Celý rok sme na poli pracovali a v jeseni sme si všetky plody poodkladali  a cez zimu sme len z toho mali, čo sme si doma vypestovali," hovoria.

Lepšie ako sex

Za ženami v dedine nezaostávajú ani muži. Tých sme našli v miestnej krčme s kartami v rukách. "Táto hra sa volá mariáš, ktorú poväčšine hráme za dlhých zimných večerov. Stretávame sa tu pri nej a trénujeme na súťaže. Manželky sú šťastné. Majú od nás pokoj. Myslím, že spokojnosť je na oboch stranách," myslia si chlapi.

Chlapi vravia, že šampiónom môže byť iba ten, kto pravidelne trénuje. Mnoho trofejí preto svedčí o ich hráčskych kvalitách. "Je to náročná hra na rozmýšľanie. Je to niečo podobné ako šachy. Pri nej sa cibrí rozum. Pre mňa je to viac ako sex," smeje sa obyvateľ obce.

.