HAŽLÍN - Podľa niektorých detailov tam mohla vzniknúť aj rozprávka o Červenej Karkulke. Mohla ale nemusela. Dedina Hažlín leží na severovýchode Slovenska. Kedysi tam žili odvážni muži, ktorí sa nezľakli ani vlkov. Gazdinky pečú chutné koláče nuž a Karkuliek by ste tam vo folklórnom súbore našli aj viac.

O dedinke Hažlín sa zvykne hovoriť, že tu žijú odvážni muži. To dokazuje aj miestny erb, na ktorom je zobrazený statočný bača, ktorý pred vlkom chráni svoju ovečku.

Kedysi sa na hažlínskych poliach pásli stovky oviec. Gazdovalo  sa takmer na každom dvore. Dnes sme však v dedinke našli už iba 3 ovce. Ale zato gazdu majú odvážneho, ako kedysi.

Vrhne sa na vlka

"Tie ovečky mi tak prirástli k srdcu, že stopercentne, keby som tu videl toho vlka, tak sa naň vrhnem," opisuje gazda Slavomír Kostolník. Na niekdajších pasienkoch sa dnes rozliehajú lány kukurice.

Z okolitých svahov je na obec nádherný výhľad. Na jednom z nich sa nachádza aj krížová cesta. Dominantou obce je kostol, pri  ktorom je unikátny kríž, vyrezaný do kmeňa stromu.

"Kríž obklopujú tie jazyky, ako symbol svätej trojice," hovorí starosta obce František Olah. Ak sa raz rozhodnete túto obec navštíviť vedzte, že s prázdnym žalúdkom neodídete. Môžete si tam pochutnať na hažlinských koláčoch.

Recept

"Sa piekli keď ešte naši starí rodičia, babky žili," rozprávajú obyvatelia dediny. Recept nie je vôbec ťažký. Potrebujete mlieko, droždie, jedno 
vajce, múku, soľ a cukor. Všetko to treba potom dobre vymiesiť a cesto 
musí vykysnúť.

"Cestíčko sa pekne vyvaľká a napĺňa sa. Makom, jablkami,  tvarohom. Podľa toho, kto, čo má rád." Dedine by sme pokojne mohli dať prívlastok folklórna. Folklórom tam žije takmer každý.  Dedinčania sami vravia, že kto obec navštívi čo i len raz, stane sa z neho folklorista.

.