LUKOV - Dedine Lukov (okr. Bardejov) sa hovorí, že je slovenskými Benátkami a nachádza sa v pohorí Čergov. Namiesto vodných kanálov sa pripravte na krásnu prírodu, namiesto Námestia sv. Marka na krásny drevený chrám.

Hoci tu nenájdete Gondoly a dedinka nie je ani zaplavená, jedna časť obce sa nazýva Venecia. Tento zaujímavý názov obce dostala od jej zakladateľov, ktorými boli benátski sklári. "Venecia bude znamenať asi to, že za vodou alebo na vode. Pravdepodobne tento názov pochádza z tohto," domnieva sa obyvateľ obce Jozef Ščurok.

Unikátny drevený chrám

Venecia bola pred viac ako sedemdesiatimi rokmi pričlenená k obci Lukov. V jej časti sa nachádza nádherný drevený chrám, ktorý bol kúpený a privezený v roku 1708 z poľskej dedinky Nová Ves. "Najväčšou zvláštnosťou tohto chrámu je to, že ako jediný je podpivničený," hovorí gréckokatolícky kňaz Juraj Danko.

Pivnica chrámu nie je prístupná. Vnútro chrámu zdobia krásne ikony. Pozoruhodná je najmä ikona posledného súdu. "Jednou zo zaujímavostí je had hriechu, ktorý začína pri Adamovej päte a smeruje do pekla. To však nie je koniec, lebo svojou druhou stranou smeruje až k nohám Ježiša Krista, ktorý mu rozšliapal hlavu na kríži svojou smrťou a tým mu urobil koniec," dodáva kňaz.

Po rokoch späť vo Venecii

Ivan Sidor z Lukova bol ako malý chlapec so svojimi rodičmi z obce presídlený na Ukrajinu. Do svojho rodiska sa mohol vrátiť až po dlhých rokoch. "Po štyridsiatich rokoch som sa vrátil do svojej rodnej dedinky Venecia. Mám rád svoju dedinu, aj keď som tu nevyrastal. Rodný kraj mi prirástol k srdcu," hovorí. Ivan nadovšetko miluje folklór a s láskou šíri kultúru Rusínov a Ukrajincov vo svojej obci.

Prírodná rezervácia

Okolie obce je nádherné. Lemuje ho prírodná rezervácia, takzvaná Livovská jelšina. V porastoch dominuje jelša sivá a taktiež perovník pštrosí. "Je to zákonom chránená rastlina, ktorá má ojedinelý výskyt a práve je to tá oblasť Livovskej jelšiny," hovorí starostka obce Jozefína Kramárová.

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Michal Iľkanin
.