Chmeľová
Chmeľová by sa skôr mala premenovať na Chlebovú, pretože tu ľudia takmer v každom dome vedia upiecť chutný chlieb a ovládajú aj nejaké to remeslo. "Pečenie chleba sa v našej obci traduje pravdepodobne už od dávnoveku a dôkazom toho je aj starobylý mlyn," hovorí starosta dediny Ján Železný.
Chmeľovský chlieb
A tu je tajný recept na tradičný chmeľovský chlieb: Najprv si preosejete kilo hladkej múky, potom doň pridáte kvások z droždia a vody, ďalej zemiaky, soľ, rascu, trošku octu, všetko zalejete vodou a nakoniec to dobre vymiesite.
Potom, čo cesto vykysne, musí ísť na hodinu do 230 stupňov vyhriatej rúry. "Chlieb vydrží, lebo tam idú zemiaky. Je stále mäkký a dobrý. Chuťovo je oveľa lepší ako kúpený," hovorí obyvateľka obce Anna Čučvarová.
Tkáčky, hrnčiar
Remeslo v tejto obci kvitne skutočne v každom dvore. " V našej rodine sa už od dávna tká. Tkala moja mama. Bola veľmi dobrá tkáčka a my sme tkali s ňou. Tkáme domáce pokrovce a tkáme aj vankúšiky," opisuje Anna Pagáčová.
Nielen tkáčky, v dedine majú aj vychýreného hrnčiara. "Na začiatku to bolo veľmi biedne, ako u každého asi. Najviac robím úžitkovú keramiku, taniere, misky, misy, hrnčeky, šálky," vymenováva Pavol Michalčin.
.