ŠPANIA DOLINA - Špania Dolina pri Banskej Bystrici sa v minulosti preslávila ťažbou medi. Hovorili o nej aj na cisárskom dvore za čias Márie Terézie. Hoci má iba 200 obyvateľov, ročne do nej prúdia tisíce turistov. Domčeky sú postavené na svahoch a nachádza sa tam aj orloj.

O obci vedela aj Mária Terézia

"Vravia, že je to balzam nadušu," predstavuje Španiu Dolinu starosta obce Marián Slobodník. Nie je to však len nejaká obyčajná dedinka v kopcoch. Už aj Mária Terézia vedela, kde sa presne Špania Dolina nachádza.

Jej dvaja synovia sfáravali s baníkmi do miestnej štôlne. A hrdí obyvatelia si roky razili vlastnú menu.

Za orlojom netreba cestovať do ďalekej Prahy. Aj Špania Dolina má vlastný orloj, ktorý sa otvára každú hodinu. Ľudia si tu oddýchnu v prírode pri pohľade na pôvodné banícke domčeky učupené na strmých svahoch. Ani jeden nestojí na rovine.

Do kostola viac ako 16 schodov

Ešte aj cestou do kostola musíte zdolať viac ako 160 schodov, tiež do kopca. A do mnohých uličiek sa autom nedá dostať vôbec. "Asi tretina obce je tak, ale ľuďom to vôbec nevadí," hovorí Marián Slobodník.

Stretnúť baníka v uniforme tu môžete aj dnes. Stále tu totiž funguje banícke bratstvo. Starodávny je aj obchod kam chodia miestni nakupovať potraviny. Keď vojdete dnu akoby ste sa vrátili o storočie späť. "Ako na začiatku 20. storočia," hovorí majiteľ miestneho obchodu Ján Piško.

Miestne gazdiné sú zase známe tradičnou špaňodolinskou čipkou, ktorú kedysi chodili predávať až do Talianska či Belgicka. Tá sa podľa obyvateľky obce robí bez predlohy.

Zdroj: noviny.sk
.