UHROVEC - Dedina Uhrovec leží v Strážovských vrchoch, obkolesená lesmi. Od Bánoviec nad Bebravou je vzdialená len niekoľko kilometrov. Dedina, ktorú najskôr preslávili sklári, potom rezbári a v neposlednom rade najznámejší rodáci – Ľudovít Štúr a Alexander Dubček.

V dedine Uhrovec sa narodil Ľudovít Štúr 28. októbra 1815, ale na matrike je zapísaný až 29. októbra, lebo mali vtedy zatvorené. Tieto dátumy musia deti z Uhrovca povedať aj o pol noci. Ide totiž o dátumy narodenia ich slávnych rodákov.

Obaja rodáci mali jedno spoločné – narodili sa v tom istom dome. Ten dodnes stojí priamo na námestí. V roku 1815 sa tu Ľudovít Štúr narodil, lebo jeho otec bolo učiteľ, prijal tu učiteľské miesto, ktoré sa tu uvoľnilo. O 106 rokov neskôr prišiel v rovnakej izbe na svet Alexander Dubček. Jeho rodičia sem prišli z Ameriky. Dom sa nachádza neďaleko školy. tunajší žiaci vedia o slávnych rodákoch takmer všetko.

Uhrovec však preslávili aj sklárne a vychýrení rezbári. V dedine ich žije len pár. 

Nad Uhrovcom sa nachádza Jankov vŕšok. Počas SNP sa tu odohrávali najdôležitejšie boje. Nájdete tu dokonca ešte pôvodné bunkre. V Uhrovci, takmer každá rodina bola zapojená do povstania.

Zdroj: noviny.sk
.